Посета студената Машинског факултета у Нишу компанијама на југу Србије

 У понедељак 04.04.2023. године, студенти Машинског факултета у Нишу, посетили су више успешних компанија које послују у нашој земљи на југу Србије.

Прва компанија коју су посетили била је Немачка компанија „ Gruner “ која има производни погон у Власотинцу. У њиховим производним погонима производе се релеји за реномиране аутомобилске брендове.

 

7 8 11

 

Компанија „ Gruner “  подржава систем дуалног образовања у Техничкој школи у Власотинцу, а пројекат је почео још 2016. године. То партнерство омогућило је школовање кадрова у складу са потребама компаније и тај сегмент пословања ће бити настављен и убудуће. Ученици у првој години раде у школским радионицама, у другој два дана недељно проводе у радионици у фабрици, а у трећој три дана, уз новчану надокнаду.               

У предузећу се сада школују кадрови са смерова: индустријски механичар, електричар, техничар мехатронике и ЦНЦ оператер. Компанија је врло рано, почетком 2016. препознала значај улагања у зелену енергију и смањења потрошње енергије. Грунер, осим у Немачкој, послује у Индији, Тунису и Србији.  О томе какав су утисак оставили наши студенти можете видети на следећем линку

12 DSC 0085 DSC 0074

 

У протеклих 15 година, у фабрику „Власинка“ уложено је 15,5 милиона евра и то у све аспекте пословања – од производње, проширивања капацитета, развоја кадрова, инфраструктуре, до маркетинга и промоције овог краја као изузетне туристичке дестинације. Од 2005. године, када је постојала само једна производна линија, фабрика је израсла у импозантан производни систем са шест производних линија и најсавременијим складиштем, што омогућава значајно повећање производних капацитета, запошљавање више људи и проширење извоза. Данас фабрика изворске воде Роса има и више него дупло већи број запослених него у периоду пре аквизиције.

4 3 2