Прослава 59 година постојања и рада Факултета

Радну недељу у периоду од 09. децембра до 13. децембра 2019. године обележило је неколико манифестација поводом прославе 59 година постојања и рада Машинског факултета у Нишу.

У понедељак, 09. децембра одржан је панел „Машински инжењер 4.0 - Образовање инжењера за ново индустријско доба у функцији економског развоја Југоисточне Србијеˮ. Осим представника Машинског факултета у Нишу, Универзитета у Нишу и Регионалне привредне коморе Нишавског, Пиротског и Топличког управног округа, у раду панела су учествовали и представници компанија Philip Morris Operations а.д. Ниш, Zumbotel Group Lighting д.о.о. Србија, Cooper Tire & Rubber Company Serbia, Johnson Electric д.о.о Ниш и Grammer System d.o.o Алексинац. Дискусија на панелу се односила на побољшање међусобне сарадње између Факултета и компанија у области образовања студената, научно-истраживачког рада и реализације комерцијалних послова Завода за машинско инжењерство Факултета за потребе компанија. Учесници панела су изнели своја виђења у вези степена припремљености Факултета, односно компанија за Четврту индустријску револуцију односно Индустрију 4.0.

У време трајања панела у холу на шестом спрату зграде Факултета одржан је сајам запошљавања за дипломиране студенте Факултета. На својим штандовима компаније су представиле свој производни програм и упознале садашње студенте са могућностима реализације стручне праксе, добијања стипендије и израде завршних (дипломских/ мастер) студената у оквиру компаније, а дипломиране студенте са могућностима запошљавања у компанији.

У понедељак, 09. децембра је такође одржана и свечана додела диплома свршеним студентима основних и мастер студијских програма, који су дипломирали у другој половини 2019. године.

У уторак, 10. децембра одржан је Дан отворених врата на Машинском факултету у Нишу. Више од 200 ученика средњих школа из Ниша, Лесковца, Пирота и других места Југоисточне Србије су могли да се упознају са студијским програмима који се реализују на Машинском факултету у Нишу, као и са савременом лабораторијском опремом која се користи за практичну едукацију студената. Чланови Студентског парламента Факултета су упознали средњошколце са студентским начином рада и живота, као и са многобројним активностима Парламента.

У среду, 11. децембра одржана је Свечана седница наставно-научног већа и ненаставног особља, на којој су додељене јубиларне награде радницима Факултета који су провели једну или више деценија радећи на Факултету и значајно допринели стеченом угледу Факултета (проф. др Гордани Стефановић, проф. др Драгољубу Живковићу, проф. др Драгану Милчићу, проф. др Саши Милановићу, проф. др Владиславу Благојевићу, проф. др Живојину Стаменковићу, доц. др Милану Здравковићу, доц. др Николи Коруновићу, доц. др Јелени Миловановић, Виолети Стаменковић, Марку С. Илићу, Владимиру Нововићу, доц. др Ивану Ћирићу, доц. др Влдимиру Стојановићу, доц. др Милошу Тасићу, Николи Ђокићу и Марку Стојановићу).

На истој седници су уручене награде најбољим студентима прве, друге и треће године основних академских студија у школској 2018/19. години (Данилу Илићу, Кости Павловићу, Александру Трајковићу, Јовану Николићу, Јовани Крстић, Владимиру Стефановићу, Луцији Јакшић и Јани Стајић), као и награде студентима који су освојили (прво место на овогодишњој Машинијади (Милици Томић и Маши Милошевић). У наставку седнице су додељене и златне дипломе генерацији студената, која је дипломирала на Машинском факултету у Нишу пре 50 година, календарске 1969. године.

Студентски парламент и Студентско удружење Факултета су се потрудили да обезбеде позоришну представу „Лаки комадˮ, која је одиграна у среду, 11. децембра на велико задовољство присутних студената и запослених на Факултету.

Среда, 11. децембар није могла да се заврши без спортског догађаја: Турнир у баскету 3×3, наставници против студената. Као и много пута до сада, младост је победила.

У четвртак, 12. децембра одржана је још једна Свечана седница наставно-научног већа и ненаставног особља, приређена у част наставника Факултета, проф. др Драгице Миленковић, проф. др Ненада Д. Павловића, проф. др Братислава Благојевића, проф. др Ратка Павловића, проф. др Миомира Јовановића, проф. др Драгослава Јаношевића, проф. др Предрага Козића и асист. мр Богдана Ђуровића, који су завршили радни однос на Факултету у току 2019. године због одласка у пензију.

На свечаној академији, одржаној у петак, 13. децембра 2019. године, уз присуство више од 250 радника Факултета, студената и гостију из земље и иностранства уручен је већи број награда институцијама, појединцима и радницима Факултета, који су значајно допринели развоју и напретку Факултета у протеклом периоду, као и најбољим дипломираним студентима Факултета.

Повељу Машинског факултета у Нишу добили су компанија Zumtobel Group Lighting SRB d.o.o., и др Меланија Митровић, ред. проф. Факултета.
Плакете Машинског факултета у Нишу добили су др Живан Спасић, ванр. проф. Факултета, и др Милош Симоновић, доц. Факултета.
Захвалницу Машинског факултета у Нишу добила је Никица Цветковић, пословну секретар у деканату.

Захвалнице Машинског факултета у Нишу додељене су и фирмама, предузећима и компанијама које су обезбедиле награде за најбоље студенте Факултета: Bengazi – Game Box Ниш, Johnson Electric доо Ниш, Дунав осигурање и Дунав друштво за управљање добровољним пензионим фондом.

Похвалнице и лаптоп рачунаре као најбољи дипломирани студенти мастер академских студија школске 2018/2019. године добили су: Марко Перић, Душан Стојиљковић, Јован Аранђеловић и Марија Лукић.

Похвалнице и таблет рачунаре као најбољи дипломирани студенти основних академских студија школске 2018/2019. године добили су: Дамјан Рангелов и Катарина Јовановић.

Похвалницу и лаптоп рачунар за помоћ у организацији студентских такмичења и студентског живота на Факултету добио је Студентски парламент Факултета.