Свечана академија поводом 63 година рада

У петак, 15. децембра 2023. године Машински факултет је Свечаном академијом је обележио 63. годишњицу постајања и рада. Ово је била завршна свечаност прославе дана Машинског факултета у Нишу.

Наши гости су овом приликом били представници надлежних министарстава, декани, продекани и професори факултета Универзитета у Нишу, декани, продекани и професори факултета Заједнице Машинских факултета Србије, представници компанија из окружења – партнера нашег факултета, представници локалне управе и представници средњих школа из окружења.

   

DSC 0134 1  DSC 0166 1 

У уводном обраћању госте је поздрваила председница Савета Машинског факултета у Нишу, проф. др Љиљана Радовић. Након тога свим присутнима се обратио декан факултета проф. др Горан Јаневски. Он се, поред осталог, осврнуо на резултате рада у 2023.години као и на изазове и планове за 2024.годину.

Својим обраћањем, у име Универзитета у Нишу, скупу се обратио ректор проф. др Драган Антић а у име Министарства науке, технолошког развоја и иновација скуп је поздравио проф. др Мирослав Трајановић, државни секретар у министарству.

На академији су додељене признања Машинског факултета за 2023.годину појединицима и установама који су дали посебан допринос развоју и раду факултета у претходној години.

Добитник највишег признања – Повеље факултета из реда запослених на факулету је проф. др Жарко Ћојбашић, редовни професор факултета са Катедре за Мехатронику и управљање.

Добитник Плакете за 2023. годину је проф. др Милан Здравковић, ванредни професор са Катедре за производно информационе технологије.

 DSC 0229 1

Доцент Катедре за друштвене науке др Милош Тасић је добитник Захвалнице Машинског факултета за 2023. годину.

Из реда ненаставног особља ове године награђена је Вања Миљковић, службеница Одсека за наставна и студентска питања.

Машински факултет додељује признања и појединцима и институцијама који су дали посебан допринос развоју факултета. Ове године то су:

  • Др Вукман Бакић, научни саветник Института Винча
  • Проф. др Небојша Ранђеловић, редовни професор Правног факултета у Нишу и Државни секретар Министарству просвете,
  • Техничка школа Пирот и
  • Јавно комунално предузеће “Топлана” Ниш.

DSC 0245 1  DSC 0248 1 
DSC 0255 1 DSC 0266 1

 Најсвечанији чин ове академије је додела награда студентима. Награђении су најбоље дипломирани студенти основних и мастер студија. Бољи од осталих у школској 2022/23.години су:

  • Марија Андоновић, најбољи дипломирани студент мастер академских студија студијског програма Машинске конструкције, развој и инжењеринг у школској 2022/2023. години (просечна оцена 9,63),
  • Срђан Јовановић, најбољи дипломирани студент мастер академских студија студијског програма Мехатроника и управљање у школској 2022/2023. години (просечна оцена 8,12),
  • Тијана Тодоровић, најбољи дипломирани студент мастер академских студија студијског програма Саобраћајно машинство, транспорт и логистика у школској 2022/2023. години (просечна оцена 7,65),
  • Јована Цветковић, најбољи дипломирани студент мастер академских студија студијског програма Инжењерски менаџмент у школској 2022/2023. години (просечна оцена 9,21 на модулу Индустријски менаџмент),
  • Лука Мариновић, најбољи дипломирани студент основних академских студија студијског програма Машинско инжењерство у школској 2022/2023. години (просечна оцена 10,00),
  • Младен Пешић, најбољи дипломирани студент основних академских студија студијског програма Инжењерски менаџмент у школској 2022/2023. години (просечна оцена 9,72),

Као најбољи дипломирани студент основних студија Лука Мариновић је добитник  лаптоп рачунара који је оовом приликом дониран од стране компаније Johnson Electric. Као најбољи диполомирани студент мастер студија Марија Андоновић је добитник лаптоп рачунара који је оовом приликом дониран од стране компаније Миленијум осигурање.

    

DSC 0115 1  DSC 0276 1 

За уметнички део Академије ове године је био задужен Академски хор Студентског културног центра Ниш под руководством професора Факултета уметности у Нишу Зорана Станисављевића.

Хвала свима који су увеличали ову академију,

са жељом да следећа година буде успешнија од претходне,

желимо свима Срећну Нову 2024.годину и Божићне празнике.