Катедра за транспортну технику и логистику

Основне информације о катедри

Функције саобраћаја, транспорта и логистике одвијају се на мноштво рaзличитих начина у свим привредним гранама и друштвеним делатностима. Глобална мобилност људи, роба и информација је данас врло интезивна, са очекиваном тенедецијом даљег раста, што указује на изражене потребе и актуелност истраживања и решавања проблема у области саобраћаја, транспорта и логистике.

Катедра за транспортну технику и логистику Машинског факултета у Нишу носилац је истраживачких и наставних активности у области саобраћајног машинства, транспортне технике и логистике.

Катедра истраживачким активностима посматра саобраћај, транспорт и логистику као међусобом повезане области у погледу организовања и одржавња токова и система саобраћаја, затим развоја и пројектовања транспортне технике и возила и планирања и управљања  логистичким системима.

Прочитај више...

Историјат катедре

Од оснивања машинског одсека Техничког факултета Универзитета у Нишу, 1961. године, истраживачким и наставним програмима била је обухваћена, поред осталих, и област транспортне технике. Формирањем Машинског факултета у Нишу, 1973. године, настaвљене су научно-наставнеактивности у области машинских конструкција, транспортне технике и железничког машинства у оквиру Катедре за машинске конструкције. Новим наставним планом, 2000. године, уведен је општи образивни профил под називом: Машинске конструкције и механизација који је имао три смера: Опште конструкције, Транспортна техника и Железничко машинство.

На иницијативу групе наставника и сарадника Катедре за машинске конструкције и механизацију и одлуком Савета Машинског факултета у Нишу, од 11.07.2002. године, основана је Катедра за транспортну технику и логистику.

За првог шефа Катедреза транспортну технику и логистику  изабран је проф. др Винко Јевтић, који је ту функцију обављао све до одласка у пензију. После одласка професора Јевтића у пензију, за шефа Катедре изабран је проф. др Миомир Јовановић који је ову функцију обављао у периоду од 2006. до 2013. године. Функцију шефа Катедре од 2013. до 2016. године обављао је проф. др Драгослав Јаношевић. Тренутно, функцију шефа Катедре обавља доцент др Горан Петровић.

Прочитај више...


Наставници и сарадници

Редовни професори:

Ванредни професори:

  • проф. др Драган Маринковић

Доценти:

Асистенти:

  • асист. мр Саша Марковић
  • асист. Предраг Милић
  • асист. Никола Петровић
  • асист. Данијел Марковић
  • асист. Весна Јовановић

Наставне лабораторије

  • Лабораторија за транспортне машине
  • Лабораторија за интралогистику
  • Лабораторија за логистику

Шеф катедре

др Горан Петровић , доцент

home    Кабинет 222

tel    018 500 644

mail    Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.